ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
CLEAN CARE
ΒΡΕΤΤΟΣ
Συνέδριο ΚΕΔΕ | Μαλανδράκης: Ο «Κλεισθένης» φέρνει… προβλήματα
Συνέδριο ΚΕΔΕ | Μαλανδράκης: Ο «Κλεισθένης» φέρνει… προβλήματα

Την ανάγκη να υπάρξουν άμεσα συγκεκριμένες αλλαγές, διασαφηνίσεις και διευκρινίσεις στον «Κλεισθένη», καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν προβλήματα μετά τις εκλογές, τόνισε ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, μιλώντας χθες στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που ολοκληρώθηκε στην Αθήνα.

Ο κ. Μαλανδράκης, στη διάρκεια της ομιλίας του, επεσήμανε πως «είναι σίγουρο ότι όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις, όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε τον «Καποδίστρια», τον «Καλλικράτη» και τώρα, κατά την κυβέρνηση, τον «Κλεισθένη», αυτές θα πρέπει να έχουν ένα μεγάλο βαθμό συνέργειας αυτών οι οποίοι τη δημιουργούν και συγχρόνως, φυσικά, συμπόρευσης σε κάποιες στρατηγικές επιλογές, οι οποίες είναι κοινά επιθυμητές. Αυτό, απ’ ό,τι φαίνεται, στον «Κλεισθένη» δεν έχει συμβεί, γιατί ίσως έχει δώσει πολύ μεγάλο βάρος σε ό,τι αφορά τον τρόπο εκλογής των οργάνων στην Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού και σε ό,τι αφορά τον βαθμό της εποπτείας, δηλαδή της παρέμβασης του κράτους στη λειτουργία των Δήμων. Όμως, εδώ πρέπει να κάνουμε μία παραδοχή: είναι νόμος του κράτους. Και από τη στιγμή που είναι νόμος του κράτους έχει την ισχύ. Κι επειδή μιλάμε για εκλογές, οι οποίες, αύριο μεθαύριο, θα δημιουργήσουν αυτοδιοικήσεις για την επόμενη τετραετία, δεν μπορούμε να μιλάμε με αναστολές, ότι θα γίνουν οι εκλογές και μετά τις εκλογές θα γίνει κάτι άλλο, ένα άλλο πλαίσιο. Θα πρέπει να δούμε αυτή την τετραετία πώς θα διοικηθεί η Αυτοδιοίκηση. Αυτή την τετραετία, τα όργανα που θα εκλεγούν πώς θα είναι ισχυρά», υπογράμμισε ο κ. Μαλανδράκης.
 


 

Και συνέχισε: «Έχουμε, λοιπόν, πολλά προβλήματα, για τα οποία ακούστηκαν κάποιες προτάσεις και λύσεις. Εγώ θα εφιστήσω την προσοχή σε προβλήματα του υφιστάμενου νόμου ως έχει, για τις εκλογές που έρχονται. Πρώτον: μιλάει για πληθυσμό. Ποιον πληθυσμό; Ξέρετε πολύ καλά ότι οι πληθυσμοί είναι τρεις. Είναι ο νόμιμος (τα δημοτολόγια, αυτοί που ψηφίζουν), είναι ο μόνιμος (αυτοί που έχουν κατοικία, σύμφωνα με τη φορολογική τους δήλωση) και είναι και ο πραγματικός (ο λεγόμενος de facto, κατά την ημέρα της απογραφής). Μέχρι σήμερα, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, τα λεφτά που μοιράζονται, η συγκρότηση των οργάνων, όλα είναι με βάση τον πραγματικό πληθυσμό. Η τελευταία απογραφή έγινε το 2011. Η επόμενη θα γίνει το 2021. Εάν αυτή τη στιγμή λέμε ότι δεν ισχύει ο πραγματικός πληθυσμός, γιατί αυτό, ίσως, ισχυρίζονται από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, και αυτό λένε στο Υπουργείο Εσωτερικών, λένε ότι θα πάνε με το μόνιμο πληθυσμό, αρχίζω και αναρωτιέμαι: δηλαδή, από τον Μάιο και μετά, θα έχουμε έναν άλλο πληθυσμό, θ’ αλλάξουμε, δηλαδή, τους πληθυσμούς των Δήμων; Που σημαίνει ότι αυτοί που είναι πάνω από 20.000 πραγματικό πληθυσμό θα πάνε κάτω από 20.000 μόνιμο πληθυσμό -που είναι πάρα πολλοί Δήμοι, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Πλατανιά- θα έχουν λιγότερους αντιδημάρχους, θα καταργήσουμε γραμματείς, θα μειώσουμε τους ΚΑΠ, αντιμισθίες, όργανα; Να βγούμε να το πούμε, να το ξέρουμε. Όμως αυτό θα φέρει και άλλα προβλήματα. Και ρωτώ: Γιατί ο μόνιμος είναι ο πληθυσμός που πρέπει να πάρουμε, αν θεωρείται υβριδικό -λέει- μόρφωμα ο πραγματικός; Γιατί δεν πάμε με το νόμιμο; Αυτοί που ψηφίζουν στον τόπο τους, τα δημοτολόγια, αυτοί να είναι και ο πληθυσμός μέτρησης. Απλά, καθαρά πράγματα. Ο μόνιμος τι σημαίνει; Δηλαδή αν εγώ μένω στα Χανιά, γιατί είχα προίκα ένα σπίτι, για παράδειγμα, είμαι κάτοικος Χανίων, ενώ είμαι δημότης στον Πλατανιά όπου έχω τα περιουσιακά μου συμφέροντα, αλλά δεν με μετράνε εκεί; Συγνώμη, αλλά αυτός είναι ένας άλλος παραλογισμός. Αν θεωρείται μόρφωμα ο πραγματικός πληθυσμός, εξίσου μόρφωμα είναι και ο λεγόμενος μόνιμος. Άρα, αυτό είναι κάτι που πρέπει να λυθεί τώρα από το Υπουργείο».

Ο Δήμαρχος Πλατανιά τόνισε, ακόμη, ότι πρέπει να διασαφηνιστεί «η πρόταση που ακούστηκε και είχε ειπωθεί και από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης σε σχέση με τις εκλογές των Τοπικών Κοινοτήτων. Δηλαδή, ορθά δεν υπάρχει επικεφαλής. Θα πρέπει, όμως, να διευκρινιστεί αν κατεβαίνει ένα ψηφοδέλτιο ανεξάρτητο, συνδυασμός, πενταμελές, σε Τοπική Κοινότητα άνω των 300, σημαίνει συγκρότηση συνδυασμού, σημαίνει ΑΦΜ, σημαίνει υπεύθυνος εκκαθαριστής Εφορίας; Και βεβαίως, δεν μπορώ να διανοηθώ αν την πρώτη Κυριακή ένας συνδυασμός πάρει 55% και βγάλει τρεις συμβούλους με τις ψήφους του στην πεντάδα κι ένας άλλος συνδυασμός βγάλει τους δύο, θα πάνε αυτοί οι δύο για να βγει στη συνέχεια με ψηφοφορία ο πρόεδρος; Προφανώς εδώ υπάρχει ένα λάθος που θα πρέπει να διορθωθεί, υπάρχει μια κακή διατύπωση που θα διευκρινιστεί, ότι εφ’ όσον κάποιος πάρει τρεις στους πέντε, αυτονόητα ο πρώτος σε σταυρούς θα είναι και πρόεδρος. Θα πρέπει να υπάρχει αυτή η ξεκάθαρη διευκρίνιση».

Ο κ. Μαλανδράκης υπογράμμισε, επίσης, ότι «υπάρχει άλλο ένα θέμα με τους συνταξιούχους, το οποίο η ΚΕΔΕ θα πρέπει να το βάλει θέμα για να γίνει διευκρίνιση. Γιατί οι συνταξιούχοι όχι μόνο εκλέγουν, αλλά εκλέγονται. Άρα, θα πρέπει να διασαφηνιστεί. Μετά τις εκλογές, τον Μάιο του 2019, εάν ένας συνταξιούχος έχει εκλεγεί, ο ρόλος του θα είναι μόνο να παραβρίσκεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, να σηκώνει το χέρι του και να λέει ναι ή όχι; Εάν του αναθέσει η Δημοτική Αρχή καθήκοντα προέδρου Σχολικής Επιτροπής, προέδρου Κοινωφελούς Επιχείρησης, που τα αντίτιμα από τις περιοχές που γνωρίζω είναι της τάξεως των 300 και 400 ευρώ, αυτό θα είναι αντιμισθία και θα χάνει τη σύνταξή του; Διότι αν είναι αντιμισθία και χάνει τη σύνταξή του, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει αποκλεισμός των συνταξιούχων σε μεγάλο βαθμό. Εκτός και αν είναι Δήμαρχος, που θα επιλέξει ή τη σύνταξή του ή την οποιαδήποτε αμοιβή του Δήμου. Αυτό θέλει ξεκαθάρισμα και θα πρέπει να είναι σαφές».


πηγή: hania.news
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Πλατανιάς
 
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΧΑΝΙΩΝ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
08:09
Χειροθεσία σε Αρχιμανδρίτη του συντοπίτη μας Στυλιανού Τζινευράκη
06:24
Θανατηφόρο τροχαίο στο Γεράνι του Δήμου Πλατανιά!
12:30
Θέσεις Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Πλατανιά για τη Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α.
10:25
Ένα σύγχρονο Μικροβιολογικό Κέντρο άνοιξε στον Ταυρωνίτη
08:33
Προβληματισμοί και ανησυχίες σχετικά με τα έργα στο Γυμνάσιο Κολυμβαρίου από την Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά
20:19
Ο ίδιος ο Δήμαρχος Γιάννης Μαλανδράκης, στις πληγείσες περιοχές τώρα!
19:53
Βλέποντας με τρίτο μάτι τον ΣτρουμφοΔήμο μας!
11:30
Τα καλιτσούνια του Κοντεκά
07:21
Κλέφτες ανατίναξαν με δυναμίτιδα ΑΤΜ στο Κολυμπάρι
07:00
Συνέδριο ΚΕΔΕ | Μαλανδράκης: Ο «Κλεισθένης» φέρνει… προβλήματα
12:51
Αποδεκτή από την Οικονομική Επιτροπή της ΚΕΔΕ η πρόταση του Δημάρχου Πλατανιά για μετατροπή του ισχύοντα φόρου διαμονής σε τέλος διανυκτέρευσης, αποδιδόμενο στους Δήμους
12:35
Απάντηση του Μανώλη Ντουντουλάκη στο δημοσίευμα του Δημάρχου Πλατανιά Ιωάννη Μαλανδράκη
08:03
Συμπολίτης μας έσωσε "λαγουδογέρακο" στον κάμπο του Μάλεμε
09:17
Απίστευστη επισκευή δρόμου στο Φουρνέ
10:19
Μια νέα επιχείρηση άνοιξε στις Βουκολιές! "Περί...Γραφής"