ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
CLEAN CARE
ΒΡΕΤΤΟΣ
Συμπολίτης μας έσωσε "λαγουδογέρακο" στον κάμπο του Μάλεμε
Συμπολίτης μας έσωσε "λαγουδογέρακο" στον κάμπο του Μάλεμε
Αντιμέτωπος με ένα τραυματισμένο "λαγουδογέρακο" Buteo buteo, βρέθηκε ο συμπολίτης μας Ιωάννης Καρτσωνάκης πριν 2 μέρες στο χωράφι του στο Μάλεμε.

Ήταν πεσμένο στο έδαφος, μάλλον τραυματισμένο και αμέσως φρόντισε να ενημερωθεί μέσω της εφημερίδας μας, για το ποιος είναι αρμόδιος για τη φροντίδα της άγριας ορνιθοπανίδας. Ο κος Μάρκος Μαλανδράκης, Ειδικός Σύμβουλος στο Δήμο Πλατανιά, του έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες και τα τηλέφωνα των υπευθύνων.

Ο Ι. Καρτσωνάκης το φιλοξένησε για μια βραδιά στο σπίτι του και αμέσως την επομένη το πρωί το μετέφερε ο ίδιος στο Δασαρχείο Χανίων.
Λίγες ώρες αργότερα επικοινώνησε μαζί μας ο κύριος Γιάννης Αρνέλλος, Δασολόγος Μελετητής, μας ενημέρωσε για το είδος του άγριου πτηνού και την κατάσταση του.

"Ανήκει στην άγρια ορνιθοπανίδα της Κρήτης, γνωστό ως "ποντικοβαρβακίνα" ή "λαγουδογέρακο" και το λατινικό (επιστημονικό) όνομα είναι Buteo buteo. Μάλλον είχε τρακάρει κάπου και δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα σοβαρό. Θα το απελευθερωσω σε λίγες μέρες" μας είπε.

Αυτές οι πράξεις χρήζουν συγχαρητήρια και να γίνουν παράδειγμα για όλους μας. Όλα τα ζωντανά πλάσματα έχουν δικαίωμα να ζουν στη Γη. Οι ποιο δυνατοί να φροντίζουν τους αδύνατους, χωρίς διακρίσεις. Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στους 2 Γιάννηδες και στο Μάρκο, που χωρίς τη συνεργασία όλων δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα.

Φωτογραφίες που μας έστειλε ο κος Γιάννης Αρνέλλος
Λίγα λόγια για το γεράκι μας:

Το λαγουδογέρακο (επιστ. Buteo buteo) ή κοινή γερακίνα είναι ένα αρπακτικό αρκετά μεγάλου μεγέθους με μήκος σώματος 50-55 εκ. και άνοιγμα φτερών 118-140 εκ.. Στην Κρήτη ζει ένας σημαντικός πληθυσμός του είδους, καθώς είναι το πιο συχνό αρπακτικό που συναντάει κάποιος στην Ελλάδα. 

Οι χρωματισμοί του ποικίλουν πολύ από άτομο σε άτομο. Συνήθως το χρώμα του είναι καφέ, καστανό με λευκό στην κοιλιά ή με στίγματα. Υπάρχουν πουλιά και με ανοιχτότερο χρώμα. Τρέφεται με λαγούς, τρωκτικά, ερπετά και πουλιά του εδάφους (πέρδικες, κλπ). Το θηλυκό γεννά 2-3 αυγά στις αρχές Απριλίου.

Περνάει πολλές ώρες καθισμένο σε κλαδιά ή σε στύλους ή σε σύρματα ψάχνοντας για τη λεία του. Σχεδόν σε όλες τις διαδρομές που περνούν από ορεινά μέρη, μπορεί κάποιος να παρατηρήσει 2-3 λαγουδογέρακα καθισμένα σε στύλους, σε δένδρα ή σε καλώδια περιμένοντας υπομονετικά τη λεία του. Το χειμώνα είναι συνήθως καθισμένα σε δέντρα ή ακόμα πετούν κάνοντας κύκλους ψάχνοντας τροφή.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Πλατανιάς
 
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΧΑΝΙΩΝ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
08:09
Χειροθεσία σε Αρχιμανδρίτη του συντοπίτη μας Στυλιανού Τζινευράκη
06:24
Θανατηφόρο τροχαίο στο Γεράνι του Δήμου Πλατανιά!
12:30
Θέσεις Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Πλατανιά για τη Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α.
10:25
Ένα σύγχρονο Μικροβιολογικό Κέντρο άνοιξε στον Ταυρωνίτη
08:33
Προβληματισμοί και ανησυχίες σχετικά με τα έργα στο Γυμνάσιο Κολυμβαρίου από την Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά
20:19
Ο ίδιος ο Δήμαρχος Γιάννης Μαλανδράκης, στις πληγείσες περιοχές τώρα!
19:53
Βλέποντας με τρίτο μάτι τον ΣτρουμφοΔήμο μας!
11:30
Τα καλιτσούνια του Κοντεκά
07:21
Κλέφτες ανατίναξαν με δυναμίτιδα ΑΤΜ στο Κολυμπάρι
07:00
Συνέδριο ΚΕΔΕ | Μαλανδράκης: Ο «Κλεισθένης» φέρνει… προβλήματα
12:51
Αποδεκτή από την Οικονομική Επιτροπή της ΚΕΔΕ η πρόταση του Δημάρχου Πλατανιά για μετατροπή του ισχύοντα φόρου διαμονής σε τέλος διανυκτέρευσης, αποδιδόμενο στους Δήμους
12:35
Απάντηση του Μανώλη Ντουντουλάκη στο δημοσίευμα του Δημάρχου Πλατανιά Ιωάννη Μαλανδράκη
08:03
Συμπολίτης μας έσωσε "λαγουδογέρακο" στον κάμπο του Μάλεμε
09:17
Απίστευστη επισκευή δρόμου στο Φουρνέ
10:19
Μια νέα επιχείρηση άνοιξε στις Βουκολιές! "Περί...Γραφής"