CLEAN CARE
Butterfly clothing
Digital 2000
MD fashion
ΒΡΕΤΤΟΣ
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις "ΓΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ" στο Δήμο Πλατανιά
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις "ΓΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ" στο Δήμο Πλατανιά
Με μεγάλη επιτυχία και την συμμετοχή πλήθους  κόσμου ολοκληρώθηκε το διήμερο του 7ου Φεστιβάλ  «Γη – Πολιτισμός - Τουρισμός» του Δήμου Πλατανιά.
 
Οι  βιωματικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν είχαν  στόχο τη σύνδεση του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα, μέσω της γνωριμίας  Ελλήνων και ξένων επισκεπτών με τα τοπικά μας προϊόντα. Η μέρες του φεστιβάλ “κύλησαν” με απολυτή επιτυχία.
 
Το πρωί της Κυριακής , περίπου 50 τουρίστες που κάνουν διακοπές στην περιοχή του Πλατανιά, βρέθηκαν στο πλαίσιο του φεστιβάλ, σε αμπελώνα της περιοχής όπου και έζησαν την εμπειρία του τρύγου με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, μαζί με ντόπιους καλλιεργητές.
 
Την πρώτη μέρα από νωρίς το απόγευμα στην πλατεία του Πλατανιά εκατοντάδες επισκέπτες συμμετείχαν σε μια μεγάλη γιορτή με πάτημα σταφυλιών, παραγωγή τσικουδιάς, καθώς και γεύσεις προϊόντων που είχαν ως βάση  το σταφύλι και το κρασί. Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανιά παρασκεύαζαν από νωρίς  την παραδοσιακή μουσταλευριά (παραδοσιακό γλυκό που δημιουργείται από  μούστο, αλεύρι και καρυκεύματα), ενώ οι επισκέπτες της περιοχής έβλεπαν τις διαδικασίες παραγωγής αλλά και “βίωσαν” τη μοναδική εμπειρία «του πατήματος» των σταφυλιών, καθώς το πατητήρι τους περίμενε.
Παράλληλα παρακολουθούσαν τη διαδικασία απόσταξης και παραγωγής τσικουδιάς, ενώ ο παραδοσιακός σύλλογος “ΤΟ ΡΟΔΟ” αναβίωνε το  παραδοσιακό καφενείο στην πλατεία, προσφέροντας τοπικά ποτά και εδέσματα αλλά και δίνοντας χρώμα παράδοσης και τοπικού πολιτισμού … Η Λέσχη αρχιμαγείρων Κρήτης, φρόντισε όλη η βραδιά να πλαισιωθεί με μοναδικές γεύσεις, με επιτόπιο μαγείρεμα, με βάση  το κρασί και αρωματικά φυτά .
 
 
Φυσικά η μουσική και ο χορός δεν θα μπορούσαν να λείπουν από μια τέτοια γιορτή και γι΄αυτό  φρόντισαν τοπικά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα.
 
 
Το Φεστιβάλ συνεχίστηκε με ένα πλούσιο πρόγραμμα και τη δεύτερη μέρα (Δευτέρα  25 Σεπτεμβρίου)
 
Στις 5:30 το απόγευμα, στο εμπορικό κέντρο OLEA, σε συνεργασία με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα  «Η πιστοποίηση των Κρητικών Προϊόντων. Σήμα Κρήτη.»
 
Ομιλητές στην ημερίδα ήταν  ο γενικός γραμματέας  εμπορίου και προστασίας καταναλωτή κ. Παπαδεράκης,ο αντιπρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Κρήτης κ.Στεφανάκης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Αναπτυξης του Δήμου Πλατανιά  κος Μαρινάκης,ο υπεύθυνος της ανάδοχου εταιρείας για το πρόγραμμα  προώθησης του σήματος Κρήτης κ.Δρακωνάκης.

Χαιρετισμούς έδωσαν εκ μέρους του Διοργανωτή του Φεστιβάλ Δήμου Πλατανιά, ο Δήμαρχος κ Ι. Μαλανδρακης, ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής σύμπραξης Κρήτης  κ Κουρουπακης, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Χανίων κ.Βουλγαράκης,  ο πρόεδρος του ΕΒΕ Χανίων κ Μαργαρώνης,  ο δήμαρχος Κισσάμου  κ. Σταθάκης , και ο αντιδήμαρχος Δήμου Χανίων κ.Μαράκης.

Στο πέρας των ομιλιών τοποθετήθηκε ο παρευρισκόμενος δήμαρχος Αθηναίων κ Καμίνης, οποίος συμμετείχε μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων.
Στην ημερίδα παρευρέθηκαν οι αντιπεριφερειαρχες Κρήτης  κ.Καλογερής, Μιχελογιάννης, Χνάρης καθώς και ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας κ. Σημαντηράκης ,και ο αντιδήμαρχος Χανίων κ Κονταξάκης.
 
Ενώ ειδική παρέμβαση  έκανε από την Νέα Υόρκη ο ομογενής δημοσιογράφος κ. Εμμανουήλ Κουρουπάκης, άλλα και πολλοί από τους παρευρισκόμενους κατά τον κύκλο ερωτοπαντήσεων που ακολούθησε των ομιλιών.
 
Ανοίγοντας την ημερίδα ο Δήμαρχος Πλατανιά κ Ι. Μαλανδρακης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γη – Πολιτισμός - Τουρισμός ώστε να ενισχυθούν οι βιωματικές δράσεις με στόχο τη σύνδεση του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα, μέσω της γνωριμίας  Ελλήνων και ξένων επισκεπτών με τα τοπικά μας προϊόντα.
 
Στην συνέχεια και στο σύνολο τους οι ομιλητές τόνισαν την αναγκαιότητα της ανάπτυξης των πιστοποιήσεων σε συνάρτηση με την ενδυνάμωση των πιστοποιημένων προϊόντων και την απόκτηση προστιθέμενης αξία στην αγορά. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αναγκαιότητα που υπάρχει ώστε οι πιστοποιήσεις και ειδικά αυτή του σήματος «Κρήτη» να γίνουν εργαλείο διασύνδεσης του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα.
 
Με την ολοκλήρωση της ημερίδας ο κόσμος μεταφέρθηκε στην είσοδο του εμπορικού κέντρου όπου το  Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης πραγματοποίησε μια ανοιχτή οινογευσία – γνωριμία με το Κρητικό κρασί. Στόχος οι επαγγελματίες του κρασιού να μας γνωρίσουν το Κρητικό κρασί, που γνωρίζει μεγάλη καταξίωση και πλήθος διακρίσεων ανά τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα το παραδοσιακό καζάνι λειτούργησε  δίνοντας την δυνατότητα στους επισκέπτες να δουν την παραγωγή φρέσκιας τσικουδιάς, αλλά και να την δοκιμάσουν. Φυσικά τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Πλατανιά είχαν φροντίσει για ένα πλούσιο κέρασμα με τοπικά προϊόντα.
 
Η  Κρητική μουσική και ο χορός φυσικά έδωσαν το κλίμα που ταιριάζει στην γιορτή. Οι μουσικοί  Λουφαρδάκη Μιχάλης και Μοτάκης Γεώργιος με τους συνεργάτες  του  πλαισίωσαν τα χορευτικά συγκροτήματα του Λαογραφικού Ομίλου Χανίων   και το Μουσικό  Εργαστήρι   'Ο ΖΑΛΟΣ'. Το κέφι ήταν τέτοιο που γρήγορα όλοι έγιναν μια παρέα χορεύοντας.
 
Όλες οι δράσεις του Φεστιβάλ και φέτος στοχεύσαν – όπως συστηματικά γίνεται τα τελευταία χρόνια - στο να συστήσουν στους επισκέπτες τα προϊόντα της Κρητικής Γης, αλλά και την Παράδοση της Κρήτης.
 
Το 7ο Φεστιβάλ  «Γη, Πολιτισμός, Τουρισμός» διοργανώθηκε από τον Δήμο Πλατανιά και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πλατανιά, με συν διοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, τη συνεργασία του συλλόγου επαγγελματιών Δήμου Πλατανιά «Ο ΙΑΡΔΑΝΟΣ» και την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανιά ,του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης και της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης.
 
 Όλες οι δράσεις του Φεστιβάλ στοχεύουν στο να συστήσουν στους επισκέπτες τα προϊόντα της Κρητικής Γης, αλλά και την Παράδοση της Κρήτης.
 
 
Όλες οι εκδηλώσεις ήταν με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ  & ΔΩΡΕΑΝ ΚΕΡΑΣΜΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
 
Το 7ο Φεστιβάλ  «Γη- Πολιτισμός- Τουρισμός» διοργανώνεται από τον Δήμο Πλατανιά και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πλατανιά, με συν διοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων και τη συνεργασία του συλλόγου επαγγελματιών Δήμου Πλατανιά «Ο ΙΑΡΔΑΝΟΣ» και την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανιά ,του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης και της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης.
 
Tags:
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
VIDEO
7ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ “ΓΗ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ- ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ” στο ΔΗΜΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
7ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ “ΓΗ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ- ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ” στο ΔΗΜΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Πλατανιάς
 
ANEK
GUIDE
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
18:58
Συνελήφθησαν 2 αλλοδαποί για κλοπή, στην περιοχή του Δήμου Πλατανιά στα Χανιά
11:12
Καθάρισε τα μπάζα από την παραλία του Μάλεμε το συνεργείο του Δήμου Πλατανιά
10:57
Αίτημα για την τοποθέτηση δύο φυλάκων σε αναστηλωμένα μνημεία του Δήμου Πλατανιά
14:06
Εθελοντική αιμοδοσία στο ΕΠΑΛ Πλατανιά
12:27
Γέμισε το Μάλεμε με μπάζα, τώρα τα ρίχνουν και δίπλα στους κάδους!
11:49
Ο Δήμος Πλατανιά περισσότερα προβλήματα δημιουργεί παρά επιλύει, του Μανώλη Ντουντουλάκη
17:12
Συμμετοχή Δήμου Πλατανιά στο 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ‘’Κερνάμε Ελλάδα 2018’’
21:04
ΈΚΤΑΚΤΟ! Καίγεται φορτηγό έξω από τις Βουκολιές
19:47
Ρομά πλένουν τα ρούχα τους στο δρόμο με νερό του ΟΑΔΥΚ
13:06
Σχετικά με τη μεγάλη τρύπα στο πεζοδρόμιο του παραλιακού δρόμου στον Πύργο Ψηλονέρου
12:24
Επανυποβολή αιτήσεων για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
12:13
Κατανομή βοσκήσιμων εκτάσεων έτους 2017, για τους Κτηνοτρόφους Δήμου Πλατανιά
20:06
Περπατούσαμε δύο (2 )κι έμεινε ο ένας (1) μας ξαφνικά!!!
02:11
Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Μάλεμε
01:20
Και η κακοποίηση στην παραλία του Μάλεμε συνεχίζεται...
CRETACON