CLEAN CARE
Το Καφέμου
ΒΡΕΤΤΟΣ
Αγωνία για ένα εκατομμύριο διαβητικούς
Αγωνία για ένα εκατομμύριο διαβητικούς

Σε άτυπη παύση πληρωμών εδώ και 7 μήνες έχει προχωρήσει ο ΕΟΠΥΥ, όπως αναφέρουν φαρμακοποιοί και εταιρείες υγειονομικών αναλώσιμων υλικών για διαβητικούς, θαλασσαιμικούς και άλλες κατηγορίες ασθενών. Φαρμακεία και εταιρείες βρίσκονται στα όριά τους, καθώς έχουν να πληρωθούν από τον δημόσιο πάροχο υγείας από τον Ιανουάριο.

Τα φαρμακεία προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που δεν εκκαθαριστούν οι συνταγές άμεσα και δεν πληρωθούν μέχρι τον Αύγουστο, θα σταματήσουν να χορηγούν αναλώσιμα σε διαβητικούς ασθενείς. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 1 εκατομμύριο διαβητικοί σε όλη τη χώρα δεν θα έχουν τα απαραίτητα υλικά για την αντιμετώπιση της πάθησής τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους. Παρόμοια είναι η κατάσταση στις εταιρείες αναλώσιμων υλικών, οι οποίες προειδοποιούν ότι θα σταματήσουν να παρέχουν υλικά σε ασθενείς που τα έχουν άμεση ανάγκη, καθώς αδυνατούν να κάνουν παραγγελίες.

Οι 60 ημέρες έγιναν… 7 μήνες

Όπως αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, η σύμβαση που υπεγράφη με τον ΕΟΠΥΥ για να χορηγούνται από τα φαρμακεία αναλώσιμα για διαβητικούς και διατροφικά προϊόντα για κάποιες κατηγορίες ασθενών προέβλεπε ότι η πληρωμή των τιμολογίων θα γινόταν εντός 60 ημερών. Όπως καταγγέλλει, πέρασαν 7 μήνες από τον Ιανουάριο και πληρωμές ακόμη δεν έγιναν, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Την ίδια ώρα οι φαρμακοποιοί έχουν ήδη πληρώσει για τις παραγγελίες αυτών των υλικών, έχουν φορολογηθεί, έχουν αποδώσει ΦΠΑ και προκαταβολή φόρου για το 2018. Ο κ. Ευγενίδης προειδοποιεί ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο από τον Αύγουστο τα φαρμακεία να σταματήσουν να χορηγούν τα υλικά στους ασθενείς, καθώς θα αδυνατούν να προχωρήσουν σε νέες παραγγελίες λόγω έλλειψης ρευστότητας. «Δεν μπορεί το κράτος να κάνει κοινωνική πολιτική στις δικές μας πλάτες» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Χρωστούμενα από το 2016

Η Βασιλική Ναούμ, φαρμακοποιός, σημειώνει στην ΤhessΝews ότι πολλά φαρμακεία έχουν να λαμβάνουν από τον ΕΟΠΥΥ χρήματα από τον Απρίλιο του 2016, προτού δηλαδή υπογραφεί η συλλογική σύμβαση. «Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, εμείς πληρώνουμε τα υλικά, εξυπηρετούμε τους ασθενείς, αλλά δεν εισπράττουμε από το κράτος» αναφέρει και συνεχίζει «σε λίγο καιρό δεν θα μπορούμε να κάνουμε άλλες παραγγελίες αναλωσίμων».

Η συνάδελφός της, Δήμητρα, βρίσκεται στην ίδια κατάσταση. «Δεν είναι δυνατόν να δίνουμε χωρίς να πληρωνόμαστε, κάποιοι κάνουν κοινωνική πολιτική με δικά μας λεφτά» τονίζει.

Μεγάλος ο κίνδυνος για τους διαβητικούς

Έντονη είναι η ανησυχία στις τάξεις των διαβητικών της Θεσσαλονίκης από τον κίνδυνο να μείνουν μέσα στο καλοκαίρι χωρίς τα απαραίτητα υλικά για την αντιμετώπιση της νόσου. Όπως αναφέρει στην ΤhessΝews η Δ.Π., ασθενής με σακχαρώδη διαβήτη, χρειάζεται κάθε μήνα να προμηθεύεται από το φαρμακείο ταινίες μέτρησης, βελόνες χορήγησης ινσουλίνης, σκαρφιστήρες κ.ά. «Το ενδεχόμενο να σταματήσει το φαρμακείο να χορηγεί αυτά τα υλικά είναι ένας εφιάλτης» αναφέρει.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και Πρόεδρο του Συλλόγου Διαβητικών Ν. Θεσσαλονίκης, κ. Δαραμήλα Χρήστο, το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και καιρό. Όπως αναφέρει, οι διαβητικοί είναι συντονισμένοι με τους φαρμακευτικούς συλλόγους για να αντιμετωπίσουν από κοινού την κατάσταση. «Σκοπός μας δεν είναι να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους φαρμακοποιούς, ξέρουμε τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν» σημειώνει.

Εκπτώσεις στην υγεία…

Όπως αναφέρει ο κ. Δαραμήλας, υπάρχει μείζον ζήτημα και με την ποιότητα των υλικών, καθώς με τις μειωμένες τιμές αποζημίωσης που καθόρισε ο ΕΟΠΥΥ οι εταιρείες αναλωσίμων που εισάγουν υγειονομικά υλικά θα αναγκαστούν να προμηθεύονται φθηνότερα σκευάσματα για να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο κέρδος. «Αυτό σημαίνει ότι ο διαβητικός θα προμηθεύεται υλικά κατώτερης ποιότητος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του» τονίζει.

Κίνδυνος βιωσιμότητας…

Στην ίδια μοίρα βρίσκονται οι εταιρείες εμπορίας αναλώσιμων υλικών τόσο για διαβητικούς όσο και για θαλασσαιμικούς ασθενείς. Εταιρεία με αναλώσιμα υλικά για θαλασσαιμικούς ασθενείς έχει υπογράψει σύμβαση υγειονομικού υλικού με τον ΕΟΠΥΥ από τον Ιανουάριο του 2017. Όπως αναφέρουν οι ιδιοκτήτες της, βάσει της σύμβασης ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να εξοφλεί αντίστοιχες δαπάνες εντός 90 ημερών, κάτι που, όπως καταγγέλλουν, έχει καταστρατηγηθεί από τον πάροχο. Οι εταιρείες οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία, καθώς πρέπει να καταβάλουν τους τρέχοντες φόρους, μισθούς και άλλες υποχρεώσεις, ενώ κινδυνεύουν να αθετήσουν εμπορικές συμφωνίες τις οποίες πέτυχαν βάσει των δεδομένων της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.

Ανησυχία στους θαλασσαιμικούς ασθενείς

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα, καθώς εξαιτίας των καθυστερήσεων πληρωμής από τον ΕΟΠΥΥ, οι εταιρείες που προμηθευόμαστε αναλώσιμα υλικά διαμηνύουν ότι αδυνατούν να εκτελέσουν παραγγελίες. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε ραντεβού με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ για να συζητήσουμε το ζήτημα» δηλώνει στην ThessΝews ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμικών, Βασίλης Δήμος.

πηγή: thessnews.gr

Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Ελλάδα
 
ANEK
GUIDE
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
09:47
«Κι εσείς αποφασίσατε να μείνετε έγκυος παρά το γεγονός ότι χρωστούσατε στην τράπεζα;»
08:49
Απεβίωσε ο εμβληματικός Ευτύχιος Αλεξανδράκης, ο παλαιότερος έμπορος της Αθήνας
08:39
ΑΘΩΟΣ ο Υπολοχαγός Μιλτιάδης Τοκατλίδης που αρνήθηκε να γίνει υπηρέτης των παράνομων μεταναστών!
08:32
Αλλαγές δρομολογίων του πλοίου Ε/Γ-Ο/Γ ΠΡΕΒΕΛΗΣ λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών
10:43
Ο ψυχίατρος – ψυχαναλυτής Ματθαίος Γιωσαφάτ μιλάει για την ψυχοσύνθεση των Ελλήνων
14:56
Ξεκίνησαν από την Κέρκυρα οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις υδροπλάνων στην Ελλάδα
08:27
Γκαμπριέλα Παπαδάκη: Η Κρητικοπούλα που έχει κατακτήσει την Ευρώπη
03:49
Δύο Κρητικοί ξενοδόχοι είναι στο νέο Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων
08:31
Δημήτρης Κόψης...Το 17 χρονών αγόρι από τα Χανιά που ξεχωρίζει με τη φωνή του!
07:01
Μία Χανιώτισα Καπετάνισσα από τα Νέα Ρούματα η Στέλλα Φραντζεσκάκη
13:11
Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Καταιγίδες, χαλάζι και μποφόρ
12:58
Πέθανε στα Χανιά ο Γουόλτερ Λάσαλι, που πήρε Όσκαρ Φωτογραφίας για τον «Ζορμπά»
17:29
Αλλαγή φύλου: Μια ενδιαφέρον άποψη από το Ανδρολογικό Ινστιτούτο
10:47
Εκλαψαν από χαρά οι διεμφυλικοί στα θεωρεία της Bουλής όταν ψηφίστηκε η ταυτότητα φύλου
08:31
Δεν βρίσκεις δουλειά; Καταχώρησε το βιογραφικό σου στη νέα ιστοσελίδα και άσε τον εργοδότη να σε βρει